tiistai 7. lokakuuta 2014

Tyhjennys, kolonoskopia, tuloksia...:D

Hei!

Olen vihdoin toipunut tarpeeksi paastosta, tyhjennyksestä ja suolen ronkkimisesta kirjoittaakseni tänne. Elikkäs paastoilu tuntui vähän rankemmalta kuin yleensä. Jostain syystä minulle tuli tavallistakin enemmän huimausta, ja ensimmäistä kertaa ikinä suorastaan oksetti nälän takia. En saanut yhtään nukuttua, kun oli niin hirveä päänsärky, oksetti ja tietenkin JÄNNITTI tulokset!! Tyhjennys sen sijaan sujui tavalliseen tapaansa: kulautin alas 2 litraa hieman alle kahdessa tunnissa sekä aamulla että illalla. Ällöttäväähän tuo suolalta, jauhoilta sekä sitruunaesanssilta maistuva litku on, mutta kyllä se alas menee kun pohjanmaan kautta huitaisee. Se on tehokastakin, sillä puolentoista tunnin jälkeen ei vessasta ollut poistumista - hyvä kun pystyi itsensä koota niin, että sai loput tyhjennyslitkut juotua! Nälkää ja huonovointisuutta vastaan taistelin päärynä-Tripeillä sekä persikkajääteellä. Seuraavana aamuna lämmin tee sai ilman kakomisen loppumaan, kun tyhjä maha oli suututtanut kroppani.
Hurmaava Colonsteril...

Itse tähystys meni hyvin, vaikka kanyyli olikin vaikea saada paikoilleen. Ravinnon ja nesteiden puutteesta johtuen suoneni olivat menneet piiloon, joten sairaanhoitajan piti yrittää kahdesti ennen kuin onnistui kanyylin asettamisessa. Koska en neuloista suuremmin tykkää, olisin tietenkin ollut iloinen, jos homma olisi sujunut nopeammin. Ymmärsin silti hoitajan tilanteen. Kun kanyyli sitten oli nätisti suonessa, lääkäri töräytti suoneen enemmän rauhoittavia ja kipulääkettä kuin yleensä, joten olin ihan pilvessä koko toimenpiteen ajan! Parin sekunnin ajan tuntui jopa siltä kuin olisin menettämässä tajuni. Täytyy myöntää, että kivuliaalta se kolonoskopia tuntui lääkkeistä huolimatta. Ja siis tietämättömille tiedoksi, että vaikka tähystin laitetaankin peräaukosta sisään, kipu ei suinkaan tunnu pehvassa vaan mahassa! Itselläni kipu on tuntuu varsinkin vasempien kylkiluiden alla. Sairaanhoitaja neuvoi, että kipuihin auttaa, kun yrittää päästää suoleen laitettua kaasua toimenpiteen aikana ulos, mutta IBD-potilaalle tämä tuntui pelottavalta ajatukselta. Mitä jos en päästelekään pelkkää kaasua? En minä arkenakaan eroa tunnista ennen kuin on kiisselit pöksyssä. Pienen suostuttelun jälkeen kuitenkin noudatin hoitsun neuvoa, ja se tuntui kyllä auttavan hieman. Toimenpide oli nopeasti ohi, eikä enää tarvitse tehdä muuta kuin toipua ja odotella koepalojen tuloksia.

Tähystyksen perusteella näyttää siltä, että tulehdus ei ole levinnyt. Valitettavasti se ei ole myöskään rauhoittunut, vaikka käytämme jo kaikkia kyseiselle alueelle tähdättyjä lääkkeitä maksimimäärissään. Kai sitä on siis pakko vain odotella kärsivällisesti, että suoli alistuisi lääkkeiden rauhoitettavaksi...Olen kuitenkin tyytyväinen, ettei tulehdus ole päässyt riehaantumaan laajemmalle alueelle tai syvempiin kerroksiin. :)

Suurin pettymys onkin oikeastaan se, ettei minulla enää ollutkaan nälkä tähystyksen jälkeen! Olin unelmoinut ruoasta kuola valuen kaksi päivää, ja sitten kun saa syödä, ei ruoka maistu! No, ehkä se ruokahalu vielä herää. Eihän se kyllä ihme ole, ettei maha hirveitä mättöjä paaston jälkeen jaksa tai halua.

- Minnie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti