torstai 2. lokakuuta 2014

The glamorous life of colitis

Heippa!

Nyt tulee sitä IBD:n hohdokkuutta parhaimmillaan. Mulla on tässä muutaman päivän päästä tulossa kolonoskopia...en kyllä odota innolla. Eikä tässä pahin ongelma ole edes itse ronkkiminen vaan se tyhjennys. Epämiellyttävää, kivuliasta ja noloa touhua toki tuo tähystyskin on tällaiselle prinsessamaisuuteen taipuvaiselle nuorelle naiselle, mutta väittäisin silti tyhjennysprosessin olevan miljoona kertaa pahempi. Molemmat kokemukset kuitenkin kestää, kun pitää mielessä sen, että niitä tarvitaan taudin hillitsemiseksi. Tähystys on paras tapa tietää, mikä tilanne siellä suolessa on ja täten myös auttaa saamaan mahdollisimman toimivan lääkityksen. Tyhjennys taas on varsinainen avaintekijä onnistuneeseen tähystykseen, sillä hyvin tyhjentyneen suolen pinta on helppo nähdä. Joten tyhjennyksenkin sitten hoitaa mukisematta, kun miettii, miten paljon apua tähystyksestä voi olla.

Itse tyhjennän pahamaineisella Colonsteril-jauheella, joka sekoitetaan veteen. Olen onnekas, sillä minun pitää juoda yhteensä vain neljä litraa tätä litkua: kaksi litraa edeltävänä iltana, kaksi litraa tähystyksen aamuna. Litra tulee aina juoda tunnin sisään eli noin yksi lasillinen 10 minuutin välein. Väittäisin, että tämäkin juoma menisi helpommin alas, jos sitä ei olisi yritetty maustaa keinotekoisella, jauhomaisella sitruunan maulla. Mutta mitäs minä tässä valittelen - kurkusta alas se kumminkin menee helposti ilman yökkäilyä, ja suoli on AINA tyhjentynyt sen avulla erinomaisesti. Turha siis ruikuttaa toimivasta tavarasta :D sitäpaitsi, oli oma valintani pitäytyä nyt kolmannessakin tähystyksessäni samaisessa litkussa. Lääkärin puolesta olisin saanut käyttää myös vaikkapa Moviprepiä.

Itse litkun lisäksi inhottavaa on tyhjeneminen. Minulla alkaa jo tunnin päästä ensimmäisen lasillisen ottamisesta järkyttävä vessarumba. Kun kaksi litraa on juotu, ei ole mitään toivoa, että vessasta pääsisi pois tunteihin! Vaikka tyhjennys onkin ällöttävää, löydän siitäkin tiettyä arjen komiikkaa. Colonsteril tulee nimittäin suoraan läpi niin, että vessasta kaikuu vesiputouksen äänet. Too much information, I know, mutta itseppähän luette IBD-blogia :P

Myös ruokarajoitukset ovat rasittavia. Viikko ennen tyhjennystä pitää jättää siemenet ja rouheet, mukaanlukien marjat, vihannekset ja leivät, joissa niitä voisi olla. Tämä johtuu siitä, että siemenet sulavat hitaasti suolistossa, joten ne saattavat tähystyksessä vielä kummitella suolessa. Jos näin käy, ne voivat tukkia ja suorastaan rikkoa tähystysvälineistön. Silloin tähystys jää kesken, ja koko show on koettu turhaan! Kaksi päivää ennen tähystystä saa syödä vain helposti sulavaa, vähärasvaista ruokaa, kuten keitettyä perunaa, riisiä, uunissa valmistettua kanaa tai kalaa ja vaikkapa sosekeittoja. Tuntia ennen tyhjennyslitkujen juomista syöminen on lopetettava, eikä ruokailu ole sallittua kunnes vasta tähystyksen jälkeen. Siispä jos tähystys on illalla, on selvittävä pari päivää pelkillä kirkkailla nesteillä. Voin kyllä sanoa, että kiinteästä ruoasta on kaikista kiitollisin tyhjennyspaaston jälkeen! :D

Itse tähystyskin on luonnollisesti inhottavaa touhua. Joillakin se voi olla kivuton, mutta itselläni on vissiin sen verran jyrkkiä mutkia suolistossa, että aika kivulias operaatio se on aina minulle ollut. Otan joka kerta esilääkityksen eli rauhoittavia ja kipulääkettä suoneen. Sitten pitää vaan muistaa olla rauhallinen ja hengitellä tiukoissa paikoissa, eikä riehua vaikeuttaen lääkärin työtä. Itselläni on aivan ihana lääkäri, joka tietää täsmälleen mitä tekee! Olen kuullut monien valittavan, että näkyvyyden parantamiseksi lisätty kaasu on jäänyt suolistoon niin, että on pitänyt päästellä ilmaa vielä tunteja tähystyksen jälkeenkin. Itselläni näin ei koskaan ole käynyt, vaikka suolistoni onkin kova hamstraamaan ilmaa! Haluaisin uskoa, että se on lääkärini ammattitaidon tulosta, sillä hän aina laittaa ilmaa erittäin varovaisella kädellä.

Kerron sitten ensi postauksessa, miten tyhjennys ja tähystys sujui! :) kuulette myös, selvisikö mitään uutta.

- Minnie

2 kommenttia:

  1. Mulla todettiin eilen tähystyksessä sama, jään seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, pahoittelut :/ toisaalta on helpotus saada diagnoosi niin tietää, ettei ole vain luulosairas, mutta toisaalta krooninen sairaus ei ole koskaan kiva juttu. Itselläni ainakin kesti hetki sisäistää, mistä on kyse, mutta sen jälkeen oppi keksimään, miten tästäkin selvitään :D tsemppiä ja tervetuloa seurailemaan! :)

      Poista